sabato 9 gennaio 2010

INCONTRO CON FABIO SALVIATO PRESIDENTE DELLA BANCA ETICA

INCONTRO CON FABIO SALVIATO PRESIDENTE DELLA BANCA ETICA
GIOVEDI 14 GENNAIO, ore 18.30
Aula di ESIEA, via Akadimias 20, Atene
Partecipano:
-Stelios Kuloglu, giornalista:
Economia mondiale, poverta` e disuguaglianze sociali
-Andigoni Liberaki, insegnante di Economia dell` Universita` Pandio:
Microcredito e donne
-Fabio Salviato:
Presentazione della realta` italiana
Coordinatore Gerasimos Kuvaras, direttore dell` Action Aid Hellas e membro fondatario del Fair trade Hellas.E` prevista la traduzione simultanea .

ΗΘΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ FABIO SALVIATO, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ BANCA ETICA ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
ΑΘΗΝΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.30
Ακαδημίας 20 (αίθουσα Ε.Σ.Η.Ε.Α.)
Στο πάνελ συμμετέχουν:
- Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος:
Παγκόσμια οικονομία, φτώχεια και κοινωνική ανισότητα
- Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου: Μικροπιστώσεις και γυναίκες - Fabio Salviato, πρόεδρο της Βanca Εtica (Ηθικής Τράπεζας): Παρουσίαση της ιταλικής πραγματικότητας
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς και ιδρυτικό μέλος της Fair Trade Hellas. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και ιταλικά.

Η οργάνωση Fair Trade Hellas σε συνεργασία με την ομάδα Collettivo Bellaciao (που αποτελείται από Ιταλούς που ζουν στην Ελλάδα), φιλοξενούν τον πρόεδρο της Banca Etica της Ιταλίας, ως συνέχεια της περσινής επιτυχημένης συνάντησης στην οποία συμμετείχαν άτομα από διάφορους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτή την δεύτερη συνάντηση, εκτός από τον Ιταλό Fabio Salviato, Πρόεδρο της Ηθικής Τράπεζας (Βanca Etica), θα παραβρεθούν επίσης δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, με στόχο τη διερεύνηση στην Ελλάδα της ανάπτυξης του θεσμού της Ηθικής Τράπεζας. Σημειώνουμε ότι η λειτουργία της αντίστοιχης τράπεζας στην Ιταλία στηρίζεται έμπρακτα από όλους τους φορείς του τρίτου τομέα και από τα μεγαλύτερα συνδικαλιστικά όργανα της χώρας. H Fair Trade Hellas, στα πλαίσια της καθημερινής της δράσης ενάντια στην παγκόσμια φτώχεια και υπέρ της υπεύθυνης κατανάλωσης θεωρεί τη συνάντηση αυτή μείζονος σημασίας για τις δράσεις της. Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερώσει για το πώς μια τράπεζα στηρίζει και στηρίζεται από την κοινωνία των πολιτών και για το πώς λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες. Στην συνάντηση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από το ακαδημαϊκό, δημοσιογραφικό και οικονομικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι φορέων ΜΚΟ για να συζητήσουν την δημιουργία βάσεων μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στην Ελλάδα.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση είμαστε στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση, Νάσια Ζορμπά τηλ. 210 3614070 Τερέζα Κορβίνο τηλ. 6938 847715


Η Banca Etica ιδρύθηκε στην Ιταλία από συλλόγους και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Επενδύει αποκλειστικά σε πργράμματα κοινωνικά που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη φύση. Είναι ένα εναλλακτικό τραπεζικό ίδρυμα, που λειτουργεί με όρους κοινωνικής ευαισθησίας και όχι αναλγησίας. Το επιτυχημένο παράδειγμα της Ιταλίας, και πολλών άλλων χωρών, είναι μια ισχυρή απάντηση σε όσους αμφισβητούν τις δυνατότητες των θεσμών της κοινωνικής οικονομίας να λειτουργήσουν χωρίς το κίνητρο του κέρδους αλλά με κίνητρο την αλληλεγγύη. Χορηγεί μικροπιστώσεις απευθείας στους μικρούς παραγωγούς, κτηνοτρόφους, τεχνίτες. Επίσης, τους βοηθά να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς και προσφέρει τεχνογνωσία με απόλυτο σεβασμό όμως στις παραδόσεις τους, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η Banka Etica με 27.000 μετόχους (εκ των οποίων οι 4,000 είναι νομικά πρόσωπα) παρέχει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των γνωστών εμπορικών τραπεζών. Με τη διαφορά όμως ότι δεν στοχεύει στη μεγιστοποίηση του δικού της κέρδους αλλά στην ανάπτυξη υγιών επενδύσεων με γνώμονα την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη, την προστασία του περιβάλλοντος. Οι δραστηριότητες της επικεντρώνονται αποκλειστικά στην πραγματική οικονομία και όχι στη χρηματιστηριακή, ενώ οι μόνοι τίτλοι στους οποίους έχει επενδύσει είναι κρατικά ομόλογα. Ανάλογης πρακτικής τράπεζες με κοινωνική προσφορά λειτουργούν ήδη σε Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Σουηδία.
Πληροφορίες για την Banca etica μπορείτε να βρείτε στο www.blogal.gr/bancaetica

Η Fair Trade Hellas είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2004 με σκοπό να προωθήσει στην Ελλάδα την αξία και την ιδέα του «δίκαιου εμπορίου», μια παγκόσμια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο συμβατικό εμπόριο. Τον Μάρτιο του 2006 εγκαινίασε το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα στην Ελλάδα με προϊόντα δίκαιου εμπορίου. Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο στοχεύει στον περιορισμό της φτώχειας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομικά μη προνομιούχων και περιθωριοποιημένων παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας αλλά και υψηλή ποιότητα προϊόντων. Η πιστοποίηση των παραγωγών και των προϊόντων τους γίνεται από οργανισμούς πιστοποίησης υπεύθυνους για το διαρκή έλεγχο των παραγωγών, των εισαγωγέων και των εμπόρων που έχουν την άδεια να χρησιμοποιούν ετικέτες fair trade προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι τα προϊόντα τους σέβονται αυστηρά τα κριτήρια του δίκαιου και του αλληλέγγυου εμπορίου.
www.fairtrade.gr


Η ομάδα Collettivo Bellaciao Grecia είναι ένα δίκτυο ιταλών και ιταλίδων που διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα στο Εξωτερικό. Αυτά που ενώνουν τα μέλη της είναι: A. H πίστη ότι ένας άλλος κόσμος καλύτερος είναι εφικτός, ένας κόσμος χωρίς βία, κοινωνικές αδικίες και διακρίσεις, ένας κόσμος που να στηρίζεται στην ειρήνη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. B. H επιθυμία τους να λειτουργήσουν ως αμφίδρομος αγωγός γνώσεων, πειραματισμών και πρακτικών και εν γένει όλου του πολύμορφου πλούτου που δημιουργεί η κοινωνία των πολιτών στις δύο χώρες Το Collettivo Bellaciao έχει ένα mailing list για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Η γλώσσα της λίστας είναι η ιταλική - bellaciaogrecia-subscribe@lists.riseup.net